Wanneer mag u wel en niet gebruik maken van de gastouderopvang?

Wanneer mag u wel en niet gebruik maken van de gastouderopvang?

In sommige situaties is het bij ziekte niet toegestaan om uw kindje naar de gastouderopvang te brengen. Het is belangrijk om als ouder op de hoogte te zijn van deze uitzondering. U weet dan wanneer u een alternatief moet zoeken voor de gastouderopvang.

Aids

Als uw kindje hiv-positief is mag uw kindje gewoon naar de gastouderopvang. U bent wel verplicht om dit te melden bij de gastouder. Normaal sociaal contact neemt geen risico mee op besmetting. De gastouder zal erop letten dat contact met bloed voorkomen wordt.

Buiktyfus

Als uw kindje last heeft van buiktyfus is opvang niet toegestaan. De GGD besluit wanneer uw kindje weer naar de gastouderopvang mag komen. Als uw kindje last heeft van buiktyfus dan zal de huisarts dit altijd melden bij de GGD. Via de GGD wordt er een traject gestart en als uw kindje echt beter is mag uw kindje weer naar de groep.

Diarree

Bij diarree mag uw kindje vanwege besmettingsgevaar niet naar de gastouderopvang. Het kindje moet thuisblijven tot de oorzaak van de diarree bekend is. Vooral als een broertje of zusje vergelijkbare klachten vertoont.

Hoofdluis

Als uw kindje hoofdluis heeft moet dit gemeld worden aan de gastouder. Uw kindje mag wel naar de opvang toe en andere ouders worden erover geïnformeerd. De kans op besmetting is aanwezig.

Mazelen

Als uw kindje de mazelen heeft is een bezoek aan de gastouder toegestaan. Mazelen is besmettelijk, maar vaak al doorgegeven voordat uw kindje ziek geworden is.

Schurft

Uw kindje mag bij schurft naar de gastouder, maar de ziekte moet wel verplicht behandeld worden. De gastouder moet hier ook over ingelicht worden i.v.m. mogelijke besmetting met andere kinderen.

Waterpokken

Als uw kindje de waterpokken heeft mag uw kind gewoon naar de gastouder. De besmetting heeft vaak al vooraf plaatsgevonden. Andere ouders worden er wel over geïnformeerd.

Overige ziekte

Bij de meeste ziektes mag uw kind gewoon naar de gastouder. Denk aan griep, kinkhoest, koortslip, oorontsteking etc. Als u twijfelt kan u het altijd aan uw gastouder vragen.