De voordelen van een gastouderopvang

De voordelen van een gastouderopvang

voordelen gastouderopvangHet kiezen van de juiste opvang voor uw kindje is lastig. Het is begrijpelijk dat u twijfelt tussen gastouder- of een kinderdagopvang. Voor sommige ouders is het begrip gastouder vrij nieuw. Ze zijn meer bekend met de kinderdagopvang dan een gastouder. Wij hebben speciaal voor alle twijfelende ouders de voordelen van een gastouder op een rijtje gezet.

Gastouderopvang is meer gericht op uw kindje

Eén van de grote voordelen van een gastouderopvang is dat het heel kleinschalig is. Er zijn geen tientallen groepen met kinderen waarop de begeleiders moeten oppassen. Er worden maximaal 6 kindjes opgevangen en hierbij is de aandacht volledig gericht op uw kindje. Individuele aandacht is bij gastouderopvang veel belangrijker dan op de kinderdagopvang. Er zijn minder kinderen waardoor de gastouder alle tijd heeft. Een gastouder kan inspelen op het karakter van uw kindje en helpt mee in de ontwikkeling. Daarnaast heeft uw kindje altijd dezelfde gastouder en weet u precies wie uw kindje opvangt.

Een gastouder is een professionele opvang

U hoeft niet bang te zijn voor de professionaliteit bij een gastouderopvang. Een gastouder moet voldoen aan verschillende eisen. Er moet een opleiding gevolgd zijn in de richting van zorg en welzijn of pedagogiek. Daarnaast moet de gastouder een erkend en geldig EHBO voor kinderen diploma hebben. De opvang zelf wordt door de GGD elk jaar gecontroleerd op hygiëne en veiligheid. Een gastouderbureau voert vaak ook nog controles uit om de veiligheid te waarborgen. U kan uitgebreid lezen aan welke eisen een gastouder moet voldoen in ons blog: Aan welke eisen en regels moet een gastouderopvang voldoen?

U betaalt minder bij een gastouder

In verhouding met een kinderdagverblijf betaalt u minder bij een gastouder. U betaalt meestal per uur en het uurtarief ligt lager dan bij een kinderdagverblijf. Als u op vakantie gaat dan hoeft u niet te betalen voor de opvang. Bij een kinderdagverblijf worden deze kosten doorgerekend ondanks dat u geen gebruik maakt van de opvang. U bent ook niet verplicht om minimaal 8 uur per dag uw kind naar de opvang te brengen. U kan ervoor kiezen om slechts een dagdeel gebruik te maken van de opvang.

Flexibel uw kinderen opvangen

Gastouders hebben meestal geen openingstijden. In overleg bepaalt u wanneer uw kindje naar de opvang gaat. Dit kan soms ook in het weekend of de avonduren. Als u bijvoorbeeld geen oppas heeft als u zelf een avondje uitgaat dan kan de gastouder bijspringen. Deze kosten zijn meestal wel voor eigen rekening en worden niet vergoed door de kinderopvangtoeslag. Toch is het wel handig om een oppasadres te hebben waar uw kindje al vertrouwd is.

Lees ook ons vorige blog: Gastouder of kinderdagverblijf?