Wat is de rol van het gastouderbureau?

Wat is de rol van het gastouderbureau?

Als u op zoek gaat naar een gastouder dan bent u verplicht om dit te regelen via een gastouderbureau. De betaling van de opvang gebeurt via een gastouderbureau. Alleen als u de betaling via een officieel gastouderbureau regelt heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Meer hierover kan u lezen in ons blog over de regels omtrent de kinderopvangtoeslag. Maar wat is nog meer de rol van het gastouderbureau buiten het regelen van de betaling?

Hulp bij het vinden van een gastouder

Een gastouderbureau is een bemiddelingsbureau tussen de gastouder en ouders. Het bureau kan u helpen bij het vinden van een gastouder. Sommige gastouderbureaus hebben een online selectie met gastouders die nog een plekje vrij hebben. Daarnaast kan u persoonlijk contact opnemen met het gastouderbureau. Een gastouderbureau weet wie er een plekje vrij heeft en qua persoonlijkheid het beste bij uw kindje past.

Controle op de veiligheid

Naast de GGD kan een gastouderbureau regelmatig een steekproef doen om te controleren op de veiligheid. Dit is officieel niet verplicht, maar de meeste bureaus bieden dit als service aan. In de voorwaarden van het gastouderbureau kan u teruglezen of uw bureau regelmatig controleert op de veiligheid. Mocht er iets fout gaan bij uw gastouder dan kan u ook bij het gastouderbureau een melding maken. Ze zullen gaan bemiddelen om de veiligheid bij de gastouder te waarborgen.

Afhandeling van het financiële gedeelte

De registratie van de opvanguren, het uitrekenen van de vergoeding aan de gastouder en het innen van het geld. De complete financiële afhandeling wordt geregeld door het gastouderbureau. Het gastouderbureau zorgt ervoor dat uw gastouder netjes betaalt krijgt. Eventueel kan u de opvangtoeslag rechtstreeks aan het gastouderbureau overmaken. Voor het verschil ontvangt u van het gastouderbureau een factuur. Daarnaast ontvangt u voor de Belastingdienst jaarlijks een overzicht met alle opvanguren. U kan zo verantwoorden dat u gebruik gemaakt heeft van de kinderopvang.

Vervanging van de gastouder

Is uw gastouder ziek of op vakantie? U heeft nog steeds opvang nodig en dit kan geregeld worden via een gastouderbureau. Het gastouderbureau zoekt een vervanger in de buurt van uw huidige gastouder. U heeft zo alsnog een plekje om uw kinderen naartoe te brengen.