De regels voor kinderopvangtoeslag

De regels voor kinderopvangtoeslag

regels kinderopvangtoeslagElk jaar veranderen de regels rondom de kinderopvangtoeslag. In 2016 is het voor het eerst een jaar waarin er niet bezuinigt is op de toeslag. De meeste ouders betalen in 2016 minder voor opvang dan in 2015. Het toeslagpercentage stijgt 5,8% over de hele linie ongeacht wat u verdiend vergeleken met 2015. Daar komt nog eens bij dat de meeste gastouders minder zijn gaan rekenen. De kans is groot dat u in 2016 per maand minder kwijt bent dan in 2015.

Wanneer heeft u recht op kinderopvangtoeslag?

U moet voldoen aan de voorwaarden om kinderopvangtoeslag te ontvangen. U moet bijvoorbeeld uw kindje brengen naar een geregistreerde gastouder en gastouderbureau. De kinderopvangtoeslag wordt bepaalt aan de hand van uw verzamelinkomen en het aantal uren dat u en uw partner werkt. U heeft ook recht op kinderopvangtoeslag als u studeert of een traject volgt om aan werk te komen. Als u werkeloos bent dan heeft u nog zes maanden recht op kinderopvangtoeslag. Als u alles wilt lezen over het recht op kinderopvangtoeslag dan kan u dit teruglezen in ons blog: Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Hoe hoog is de vergoeding bij kinderopvangtoeslag?

Kinderen tot 4 jaar kunnen tot 140% van de uren die u werkt vergoed krijgen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het verzamelinkomen. Als u gezamenlijk weinig verdiend dan krijgt u 92% van de uren vergoed. Als u samen een hoop geld verdiend dan krijgt u slechts 26% van de uren vergoed. Als uw kindje ouder is dan 4 jaar dan komt u terecht in de buitenschoolse opvang. U heeft dan nog recht op 70% van uw gewerkte uren omdat uw kindje ook naar school gaat. Bij de uren die u vergoed krijgt wordt er rekening gehouden met de reistijd vanaf uw werk naar de woning van uw gastouder. Voor een gastouder is het maximum uurtarief voor opvang € 5,52 in 2016. Is het tarief van uw gastouder hoger dan € 5,52? Dan krijgt u over dit bedrag per uur geen kinderopvangtoeslag. Stel dat uw opvang € 5 per uur kost dan kan u afhankelijk van uw verzamelinkomen het volledige bedrag vergoed krijgen.