Heb ik recht op kinderopvangtoeslag bij een gastouder?

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag bij een gastouder?

De afgelopen paar jaar is er veel verandert omtrent de opvang van kinderen en het recht op kinderopvangtoeslag. Vroeger konden opa en oma op de kleinkinderen passen en hiervoor een vergoeding ontvangen. Tegenwoordig is alles streng geregeld en kunnen opa en oma niet zomaar meer een vergoeding ontvangen. U vraagt uzelf af of u nog wel recht heeft op kinderopvangtoeslag als u een kindje naar een gastouder brengt.

Een geregistreerde gastouder

U heeft officieel alleen recht op kinderopvangtoeslag als uw gastouder een geregistreerd gastouder is. Uw gastouder moet ingeschreven staan in het register kinderopvang. Een gastouder krijgt hiervoor een apart registratienummer toegewezen. Daarnaast moet uw gastouder officieel aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Een gastouderbureau moet apart in dit register ingeschreven staan. De kosten voor uw gastouder betaalt u rechtstreeks aan het gastouderbureau. Het gastouderbureau zorgt ervoor dat de betaling terecht komt bij de gastouder.

Rechtstreeks aan de gastouder betalen

Het gebeurt regelmatig dat ouders afspraken maken met de gastouder om rechtstreeks te betalen. Als u rechtstreeks een vergoeding betaalt aan de gastouder dan heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag. De betaling moet altijd verlopen via het gastouderbureau. Laat u niet verleiden door kortingen als u rechtstreeks of contant betaalt. Regel de betaling netjes rechtstreeks via het gastouderbureau en nooit via de gastouder zelf.

Gastouderbureau is gestopt

Het kan voorkomen dat uw gastouder nog werkzaam is, maar het gastouderbureau waar uw gastouder bij aangesloten is gestopt is. Naast stoppen kan het voorkomen dat het gastouderbureau niet meer officieel geregistreerd is. Uw gastouder moet zich binnen 4 maanden inschrijven bij een ander gastouderbureau. Als dit binnen 4 maanden gebeurd dan behoud u het recht op kinderopvangtoeslag. Tijdens deze periode moet uw kind nog wel naar de opvang gebracht worden. Als uw kind niet meer naar de opvang gaat dan verliest u het recht op kinderopvangtoeslag. Het is verstandig om de kinderopvangtoeslag niet meer rechtstreeks naar het gastouderbureau over te maken. U kan dit online regelen via de website van de Belastingdienst.

Zelf voldoen aan de eisen

Uiteraard moet u zelf ook voldoen aan een aantal eisen om recht te hebben op kinderopvangtoeslag. U kan alle regels nalezen in ons blog: Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?