Is het veilig om een kind onder te brengen bij een gastouder?

Is het veilig om een kind onder te brengen bij een gastouder?

Een gastouder voelt natuurlijk anders dan een kinderdagverblijf. U heeft het idee dat er veel meer geregeld is bij een kinderdagverblijf dan bij een gastouderopvang. Al snel vraagt u uzelf af of een gastouder wel net zo veilig is als een kinderdagopvang. Wij leggen u graag alles uit over de veiligheid bij een gastouder.

Opleiding van een gastouder

Een gastouder mag niet zomaar kinderen in huis opvangen. Een gastouder moet voldoen aan een aantal eisen. Alle eisen kan u uitgebreid teruglezen in ons blog: Aan welke eisen moet een gastouderopvang voldoen. Zo moet een gastouder voorzien zijn van een opleiding voor gastouderschap. Naast een opleiding moet een gastouder een geregistreerd en geldig EHBO diploma voor kinderen hebben. Mocht er iets met uw kinderen gebeuren dan kan de gastouder altijd eerste hulp verlenen.

Keuring woning op basis van veiligheid

Voordat kinderen opgevangen mogen worden moet een woning gekeurd worden. De GGD komt elk jaar langs om te controleren of een woning aan alle veiligheidseisen voldoet. De woning moet hygiënisch zijn en aan werkelijk alles moet gedacht zijn. Denk aan traphekjes, afgedekte stopcontacten, los liggende snoeren en afgesloten schoonmaakmiddelen. Pas als een woning goedgekeurd is mogen er kinderen opgevangen worden. De veiligheid van de woning wordt op deze manier gegarandeerd.

Maximaal aantal kinderen per gastouder

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tot 12 jaar in huis hebben. Hierbij worden eigen kinderen meegeteld. Dit betekent dat uw kinderen altijd de volledige aandacht krijgen van een gastouder. Er verblijven nooit meer kinderen dan de gastouder eigenlijk aankan.

Controle vanuit gastouderbureau

Gastouders zijn verplicht om zichzelf in te schrijven bij een gastouderbureau. De betaling verloopt via dit bureau. De meeste gastouderbureaus controleren zelf regelmatig de veiligheid bij gastouders. Op de website van een gastouderbureau kan u nalezen wat er gedaan wordt om de veiligheid te garanderen. Naast de controles vanuit de GGD worden er meestal nog extra controles en risico analyses gedaan door het gastouderbureau. Een gastouder hoeft zo niet minder veilig te zijn dan een kinderdagopvang.