Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag dan raden wij u aan om minimaal één maand vooraf toeslag aan te vragen. Het duurt gemiddeld een maand voordat de toeslag uitgekeerd wordt. Als uw aanvraag niet op tijd verwerkt is dan kan u de resterende toeslag alsnog ontvangen. Helaas moet u tot die tijd de kinderopvang voorschieten. Als 92% van uw kinderopvang met toeslagen betaalt wordt dan is dit natuurlijk niet prettig. Het is belangrijk om op tijd uw toeslag aan te vragen.

Uw kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst

Als u voldoet aan de voorwaarden voor kinderopvangtoeslag dan kan u deze aanvragen bij de Belastingdienst. In ons blog: Heb ik recht op kinderopvangtoeslag kan u teruglezen of u recht heeft op toeslag. Het aanvragen van uw toeslag kan u online regelen via toeslagen.nl. U kan hier kinderopvangtoeslag aanvragen of in de toekomst wijzigingen aanbrengen. U heeft maximaal 3 maanden de tijd om uw toeslag te regelen vanaf het moment dat uw kind naar de opvang gaat. Wacht niet te lang met het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Verzamelinkomen bij het aanvragen kinderopvangtoeslag

Voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag heeft u een verzamelinkomen nodig. Dit is zowel uw inkomen als het inkomen van uw partner als deze aanwezig is. U moet zelf een inschatting maken van uw verzamelinkomen. Soms is het verzamelinkomen al bekend omdat u andere toeslagen ontvangt zoals zorgtoeslag of huurtoeslag. Uw verzamelinkomen staat vermeld op uw jaaropgaaf of loonstrook. U kan deze opvragen bij uw werkgever.

Grens uurtarief en aantal uren

Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag moet u aangeven hoeveel uren u samen werkt en u gebruik gaat maken van de opvang. Daarnaast geeft u aan hoeveel u per uur betaalt aan kinderopvang. Voor een gastouder kan u voor maximaal € 5,52 per uur toeslag krijgen. Als de opvang duurder is dan moet u dit deel voor eigen rekening nemen. Daarnaast kan u maximaal 140% van het aantal uren dat u werkt opvang krijgt. U krijgt dus meer opvang dan het gewerkte aantal uren. Dit heeft te maken met de reistijd tussen de opvang en uw werk. Als uw kindje 4 jaar is en naar school gaat dan krijgt u slechts 70% van het aantal uren vergoed.