Gastouder of kinderdagverblijf – Wat is het verschil?

Gastouder of kinderdagverblijf – Wat is het verschil?

gastouder of kinderdagopvangU bent als jonge ouder op zoek naar opvang voor uw kinderen. Al snel komt u een gastouder in de buurt tegen en een kinderdagverblijf. U twijfelt welke keuze het beste zou zijn voor uw kind. U wilt tenslotte dat uw kindje zich prettig voelt op de opvang. Het is belangrijk om bij deze afweging na te denken over het karakter van uw kind. In welke omgeving voelt uw kindje zich het prettigst? Er zijn kinderen die graag de volledige aandacht willen. Er zijn ook kinderen die graag met andere kinderen spelen. Het is belangrijk om voor uzelf te kijken wat de verschillen zijn en welke keuze het beste is voor uw kindje.

Wat kan u verwachten bij een gastouderopvang?

Eén van de grote voordelen aan een gastouderopvang is dat uw kindje gewoon in huis wordt opgevangen. In de meeste situaties is dit bij de gastouder thuis, maar soms ook in uw eigen huis. Een gastouder moet voldoen aan een aantal eisen voordat er een opvang gestart mag worden. Er moet een speciaal diploma gehaald worden en de Nederlandse taal moet gesproken worden. Gastouders moeten ingeschreven staan bij een erkend register en een EHBO certificaat hebben. Een GGD inspecteur controleert of het huis van de gastouder voldoet aan de regels. Deze controle komt ieder jaar terug, zodat u weet dat een gastouder veilig en volgens de regels werkt.

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen per dag opvangen. Dit is inclusief eigen kinderen waardoor het nooit druk zal zijn in huis. Uw kindje heeft de mogelijkheid om met andere kinderen te spelen, maar er is wel volledige aandacht. Via het geregistreerde gastouderbureau wordt de betaling geregeld. De opvang via een gastouder is goedkoper dan bij een kinderdagverblijf. Daarnaast zijn ze flexibeler en kan u per uur betalen in plaats van per dag.

Wat kan u verwachten van een kinderdagverblijf?

In een kinderdagverblijf wordt uw kindje in een soort schoolgebouw opgevangen. In de lokalen worden de kinderen verdeeld over leeftijdsgroepen. Uw kindje kan met kinderen van de eigen leeftijd spelen. Per groep werken 2 tot 3 pedagogische werkers. De meeste medewerkers werken parttime waardoor uw kindje een paar keer per week een andere begeleider heeft. Elk jaar wordt het kinderdagverblijf door de GGD gecontroleerd. Er zijn kinderdagverblijven met een VVE programma. Hierbij worden kinderen vanaf 2 jaar voorbereid op de basisschool.

Welke keuze kan u het beste maken?

De keuze tussen een kinderdagverblijf of gastouder is heel persoonlijk. Het is een beslissing die u vooral moet nemen op basis van wat u prettig vind voor uw kindje.